Witam, chciałem zaczerpnąć opinii na temat tego czy przy zmianie felg ze stalowych na aluminiowe zachodzi też konieczność wymiany śrub na jakieś "dedykowane" pod felgi aluminiowe ? Autko obecnie jeździ na felgach stalowych 15" i zimówkach a w międzyczasie nabyłem oryginalne alufelgi również 15" (takie jaka na załączonym zdjęciu) do O1, stąd moje pytanie.
jak jeździsz na oryginalnych śrubach przy stalakach to nie musisz ich zmieniać
napisalbym troszke inaczej, ale w sumie chyba tez prawde, jak masz oryginalne felgi to sruby przypasuja do stalowek jak u mnie. nie wiem tylko co jeli stalowka jest jakas inna, czy tez podejdzie, ale chyba tak bo poprostu leb sruby jest tak uksztaltowany ze i do jednej i do drugiej pasuje, ale zabij mnie juz nie pamietam stozkowe czy okragle?!
śruby powinny pasować standardowe, natomiast w trosce o nowy nabytek warto przemyslec zakup jednej paczki śrub zabezpieczających do alu, aby "sąsiadowi" łatwo się ich zdjąc nie udało.
Na rynku tego sporo, warto zapłacic 150 zł za takie zabezpieczenie np. markowe McGuard
śruby powinny pasować standardowe, natomiast w trosce o nowy nabytek warto przemyslec zakup jednej paczki śrub zabezpieczających do alu, aby "sąsiadowi" łatwo się ich zdjąc nie udało.
Na rynku tego sporo, warto zapłacic 150 zł za takie zabezpieczenie np. markowe McGuard
koledzy zapominacie o bardzo istotnej kwaesti a mianowicie śruby do felg stalowych są krótsze ze względu na grubość felgi w miejcu przylegającym do piasty, i do felg aluminiowych śluby są dłuższe i z tego co pamiętam to stożkowe. Jak najbardziej kup śruby zabezpieczające, koszt śrub około 120zł a felgi napewno więcej kosztowały.
Kiedyś Galaxy teraz Octavia, zadowalająca zmiana :-)
koledzy zapominacie o bardzo istotnej kwaesti a mianowicie śruby do felg stalowych są krótsze ze względu na grubość felgi w miejcu przylegającym do piasty, i do felg aluminiowych śluby są dłuższe i z tego co pamiętam to stożkowe.
kolego jeżeli nie za bardzo masz o czymś pojęcie to nie pisz ponieważ ktoś to czyta i wyciąga błędne wnioski. enrju chodzi o ori felgi.
przestrzegam przed stosowaniem śrub tego typu który podał ignormar. są bardzo delikatne.
enrju, to co koledzy piszą wyżej - jeśli przekładasz ori stalówki na ori alu, to śrub nie zmieniasz (kształt łba śruby kulisty) alu innych producentów niż ori potrzebują śrub ze stożkowym łbem.
Co do zabezpieczających ja mogę polecić śruby Królak.
Komentarz